Assam State GK: Quiz-1

A compilation of questions and solved exam papers from various exams provided by- The Sorkari Chakori such as Assam PSC, Panchayat, APDCL, PNRD, and more, to assist in your exam preparation.

Question 1:- On which hill top, the Kamakhaya Temple is located?

a. Nilachal Hill

b. Sandhachal Hill

c. Jogini Hill

d. Chitrachal Hill

Answer:- a. Nilachal Hill

Question 2:- In Ancient time, Assam is also known as-

a. Rangpur

b. Charaideo

c. Koliabor

d. Pragjotishpur

Answer:- d. Pragjotishpur

Question 3:- What was the earlier name of Dimapur?

a. Maibong

b. Hidimbapur

c. Rangpur

d. Pragjotishpur

Answer:- b. Hidimbapur

Question 4:- Who was the first Assamese Tea Planter?

a. Gomdhar Konwar

b. Maniram Dewan

c. Badan Borphukan

d. Anandaram Dhekial Phukan

Answer:- b. Maniram Dewan

Question 5:- Who created the post of Barpatra Gohain?

a. Sukapha

b. Rudra Singha

c. Gadadhar Singha

d. Suhungmung

Answer:- d. Suhungmung

Question 6:- When was the treaty of Yandaboo Signed?

a. 1921

b. 1826

c. 1726

d. 1926

Answer:- b. 1826

Question 7:- Who founded the Koch Dynasty?

a. Naranarayan

b. Shiva Singha

c. Chilarai

d. Biswa Singha

Answer:- d. Biswa Singha

Question 8:- Who was the greatest king in the Barman Dynasty?

a. Harshabardhan

b. Pusya Barman

c. Bhaskar Barman

d. Sandhya

Answer:- c. Bhaskar Barman

Question 9:- Who was the first Ahom King who embraced Hindu religion?

a. Suhungmung

b. Suklengmung

c. Suhanpha

d. Supimpha

Answer:- a. Suhungmung

Question 10:- Who was the first Ahom King?

a. Suhungmung

b. Sukaphaa

c. Suklengmung

d. Supipha

Answer:- b. Sukaphaa

Question 11:- Who was the last Ahom King?

a. Rudra Singha

b. Purandhar Singha

c. Lakshmi Singha

d. Siva Singha

Answer:- b. Purandhar Singha

1

2

3

4

5

Previous Post Next Post