Assam State GK: Quiz-4

A compilation of questions and solved exam papers from various exams provided by- The Sorkari Chakori such as Assam PSC, Panchayat, APDCL, PNRD, and more, to assist in your exam preparation.

Question 31:- During whose reign, Dhadar Ali and Aka Ali was constructed?

a. Rudra Singha

b. Gadadhar Singha

c. Pratap Singha

d. Shiva Singha

Answer:- b. Gadadhar Singha


Question 22:- Who constucted the Joysagar tank and Joydoul?

a. Rudra Singha

b. Rajeshwar Singha

c. Paramatta Singha

d. Gadadhar Singha

Answer:- a. Rudra Singha

Question 33:- Who constucted the Kareng Ghar at Sivasagar?

a. Swargadew Kamaleswas Singha

b. Swargadew Chakradhwaj Singha

c. Swargadew Rajeshwar Singha

d. NOne of these

Answer:- c. Swargadew Rajeshwar Singha

Question 34:- Who was the first Ahom king accepted the title "Swargadew"?

a. Sudangpha

b. Suhungmung

c. Sukapha

d. Susengpha

Answer:- b. Suhungmung

Question 35:- Where was the first capital of Ahom?

a. Rangpur

b. Dibrugarh

c. Sadiya

d. Charaidew

Answer:- d. Charaidew

Question 36:- When did Mahatma Gandhi visit Assam for the first time?

a. August, 1921

b. August, 1925

c. July, 1921

d. September, 1927

Answer:- a. August, 1921

Question 37:- Name the king who constructed the stone bridge over the Namdand River?

a. Swargadew Kamaleswas Singha

b. Swargadew Chakradhwaj Singha

c. Swargadew Rajeshwar Singha

d. Swargadew Rudra Singha

Answer:- d. Swargadew Rudra Singha

Question 38:- Who established the new capital town named Durjoy?

a. Ratnapal

b. Dharmapal

c. Indrapal

d. Rampal

Answer:- a. Ratnapal

Question 39:- When was the treaty of Ghilajarighat signed?

a. 22nd January, 1663

b. 24th January, 1664

c. 26th January, 1665

d. 28th January, 1666

Answer:- a. 22nd January, 1663

Question 40:- Who constructed Ranghar?

a. Swargadew Paramatta Singha

b. Swargadew Chakradhwaj Singha

c. Swargadew Rajeshwar Singha

d. Swargadew Rudra Singha

Answer:- a. Swargadew Paramatta Singha


1

2

3

4

5

Previous Post Next Post