Assam State GK: Quiz-3

A compilation of questions and solved exam papers from various exams provided by- The Sorkari Chakori such as Assam PSC, Panchayat, APDCL, PNRD, and more, to assist in your exam preparation.

Question 21:- What was the name of the last battle that was foought between the Ahom and the Mughals?

a. The Battle of Saraight

b. The Battle of Itakhuli (Itakhulir Rann)

c. The Battle of Ghiladharighat

d. Patharughator Rann

Answer:- b. The Battle of Itakhuli (Itakhulir Rann)


Question 22:- Who was the most powerful amongst the Chutiya Kings?

a. Birpal

b. Dhir Narayan

c. Sadhak Narayan

d. Ratnadhwaj Pal

Answer:- d. Ratnadhwaj Pal

Question 23:- The Marriage ceremony of Ahom is called?

a. Choklong

b. Gandharvo Marriage

c. Nikah

d. NOne of these

Answer:- a. Choklong

Question 24:- Who wrote the book Hastividhyarayan?

a. Gomdhar Konwar

b. Moniram Dewan

c. Sukumar Barkaith

d. Surjya Kumar Bhuyan

Answer:- c. Sukumar Barkaith

Question 25:- The first Moamariya rebellion took palce under the reign of-

a. Shiva Singha

b. Lakshmi Singha

c. Rudra Singha

d. Joydhaj Singha

Answer:- b. Lakshmi Singha

Question 26:- To whom did Durlav Narayan give the title "Sirumoni"?

a. Kusumbar

b. Chandibar

c. Rup Singha

d. Madhavdev

Answer:- b. Chandibar

Question 27:- Where did Arimata establish his capital?

a. Rajgarh

b. Dibrugarh

c. Baidyagarh

d. Bhangagarh

Answer:- c. Baidyagarh

Question 28:- The battle fo Pichalapariya was fought between-

a. Ahom & Kachari

b. Koch & Ahom

c. Khasi & Kachari

d. Churiya & Ahom

Answer:- b. Koch & Ahom

Question 29:- Where did Sukapha establish his capital?

a. Rangpur

b. Charaidew

c. Gohopur

d. Sivasagar

Answer:- b. Charaidew

Question 30:- Who constructed Gohain Kamal Ali?

a. Naranarayan

b. Rudra Singha

c. Gadadhar Singha

d. Siva Singha

Answer:- a. Naranarayan

1

2

3

4

5

Previous Post Next Post