Assam State GK: Quiz-2

A compilation of questions and solved exam papers from various exams provided by- The Sorkari Chakori such as Assam PSC, Panchayat, APDCL, PNRD, and more, to assist in your exam preparation.

Question 11:- When did Sukapha arrive in Assam?

a. 1225

b. 1228

c. 1253

d. 1921

Answer:- b. 1228


Question 12:- Who was the first to implement land survey in Assam?

a. Sukapha

b. Swarganarayan

c. Shiva Singha

d. Gadadhar Singha

Answer:- d. Gadadhar Singha

Question 13:- What was the last Capital of Ahom Kingdom? [ADRE-2024]

a. Charaideo

b. Garhgaon

c. Rangpur

d. Jorhat

Answer:- d. Jorhat

Question 14:- Who among the following known as "Khora Raja / Lame Raja"

a. Gomdhar Konwar

b. Sukhampha

c. Suhungmung

d. Supimpha

Answer:- b. Sukhampha

Question 15:- Who is known as "Bamuni Konwar"?

a. Sukhampha

b. Sudangpha

c. Suklengmung

d. Suhungmung

Answer:- b. Sudangpha

Question 16:- When the Battle of Saraighat was took place?

a. 1671

b. 1826

c. 1871

d. 1921

Answer:- a. 1671

Question 17:- Who was the first to recognize Assamese Language as a language of literature?

a. Naranarayan

b. Durlav Narayan

c. Rudra Singha

d. Govinda Chandra

Answer:- b. Durlav Narayan

Question 18:- Who was the Mughal General during the Battle of Saraighat?

a. Mirjumla

b. Amar Singha

c. Ram Singha

d. Bishya Singha

Answer:- c. Ram Singha

Question 19:- Whose region is called "The Golden Era" in the Assam History?

a. Suhungmung

b. Naranarayan

c. Govinda Singha

d. Sandhya

Answer:- b. Naranarayan

Question 20:- Who was the most powerful among the Chutiya Kings?

a. Birpal

b. Ratnadhwaj Pal

c. Dhir Narayan

d. Siva Singha

Answer:- b. Ratnadhwaj Pal

1

2

3

4

5

Previous Post Next Post