Computer MCQ Questions with Answers for Govt Exams – Part 4
This is Part 4 of our Computer MCQ series by The Sorkari Chakori. These multiple-choice questions are based on the latest patterns of APSC, APDCL, and other Assam government exams. Perfect for revision and boosting your computer knowledge for competitive exams.
Question 61: Which of the following is an example of system software?
[Asked in: SSC CHSL 2018]
Answer: c. Operating System System software manages hardware and provides a platform for running applications.
Question 62: Which of the following is the smallest unit of data in a computer?
[Asked in: SSC MTS 2019]
Answer: c. Bit A bit (0 or 1) is the smallest unit of data in digital computing.
Question 63: Which of the following is an input device?
[Asked in: SSC CGL 2020]
Answer: b. Scanner A scanner is an input device that converts images or documents into digital data.
Question 64: Which among the following is the shortcut for paste?
[Asked in: IBPS Clerk 2020]
Answer: c. Ctrl + V Ctrl + V is the standard shortcut for pasting copied content.
Question 65: Which programming language is used for web page design?
[Asked in: SSC CPO 2019]
Answer: c. HTML HTML is the standard markup language for creating web pages.
Question 66: Which device is used for internet connection?
[Asked in: SSC CHSL 2019]
Answer: d. Modem A modem converts digital signals to analog for internet connections and vice versa.
Question 67: Which of the following is an example of free and open-source operating system?
[Asked in: SSC JE 2020]
Answer: b. Linux Linux is an open-source OS widely used in servers and desktops.
Question 68: BIOS is stored in which type of memory?
[Asked in: RRB NTPC 2018]
Answer: b. ROM BIOS is stored in non-volatile ROM so it is available at startup.
Question 69: Which key is used to open Task Manager directly in Windows?
[Asked in: SSC MTS 2020]
Answer: b. Ctrl + Shift + Esc Ctrl + Shift + Esc opens Task Manager directly in Windows OS.
Question 70: Which of the following is an optical storage device?
[Asked in: SSC GD 2019]
Answer: b. CD-ROM CD-ROMs are optical discs used for storing data read by a laser.
Question 71: Which of the following is used to uniquely identify a device on the internet?
[Asked in: SSC CGL 2020]
Answer: c. IP Address An IP address uniquely identifies a device on the internet.
Question 72: Which among the following is a presentation software?
[Asked in: SSC CHSL 2017]
Answer: b. PowerPoint PowerPoint is used to create slideshows and presentations.
Question 73: The first generation computers used which technology?
[Asked in: RRB JE 2019]
Answer: b. Vacuum Tubes First generation computers (1940s–50s) used vacuum tube technology.
Question 74: In networking, what does LAN stand for?
[Asked in: SSC GD 2020]
Answer: c. Local Area Network LAN is a computer network covering a small geographical area like office or campus.
Question 75: Which of the following is an example of spreadsheet software?
[Asked in: SSC MTS 2018]
Answer: c. MS Excel MS Excel is spreadsheet software used for calculations and data analysis.
Question 76: Which protocol is used to send emails?
[Asked in: IBPS PO 2020]
Answer: c. SMTP Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) is used for sending emails.
Question 77: Which of the following is an example of a search engine?
[Asked in: SSC CPO 2018]
Answer: a. Google Google is the most widely used search engine worldwide.
Question 78: The speed of a processor is measured in?
[Asked in: SSC CGL 2019]
Answer: c. Hertz Processor speed is measured in Hertz (Hz), usually in GHz for modern CPUs.
Question 79: Which of the following keys is used to rename a selected file in Windows?
[Asked in: SSC MTS 2019]
Answer: b. F2 Pressing F2 allows renaming a selected file or folder in Windows OS.
Question 80: Which of the following memory is permanent and non-volatile?
[Asked in: SSC CHSL 2019]
Answer: c. ROM Read-Only Memory (ROM) is non-volatile and retains data permanently.